Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.14

Elmulasztott alkalom...

Ismerek valakit, aki nevetett és keserűen viccelődött testvére megtérésén. Amikor a fiatalabb testvér a maga szerény módján elmesélte, micsoda kincset talált, ő lenézően elhárította Isten hívását. De Isten nem hagyta annyiban: még egy családtag tett bizonyságot a nagy Magabiztosnak ugyanabban az évben. Ekkor már elgondolkodott, de nem tudta, hogy "aki hisz, az nem lát halált..."
Isten úgy rendezte, hogy a bizonyságtévők útja másfelé fordult, ő pedig magára maradt családja és munkája súlyos gondjaival. Majd' beleroppant a súlyok cipelésébe, de úgy döntött: majd ő megmutatja! Megmosolyognivaló volna, de nem lett az. Végignézte sok-sok rokona és barátja csalását - és halálát. Eltemette őket, ereje végére ért.
Felcsillant azonban újra a remény Istent akkor már rég óta ismerő és szerető rokonai színre lépésével. Az első napok öröme azonban borúra fordult, amikor önző-kínzó, keserű irigysége felülkerekedett, s megpróbálta ismét elvenni magának azt, ami nem az övé. Akkor Isten kegyelme keménységbe fordult, de az Ő megtérésre hívó szava ma is él.
Amikor az ember felmagasztalja önmagát és megpróbálja elragadni irigysége tárgyától, személyétől azt, amire vágyik, a benne lévő démon ugyan rövid időre kielégülést talál, de az ember szíve nem talál megnyugvást mégsem...
Ez az ember tragédiája, amikor azt gondolja, hogy elveheti azt, amit-akit Isten már megszentelt az Ő vérével.
Jézus Vére szent. Akit Ő megszentelt, azt elkerüli a halál angyala és az őt szolgálók akarata is megtörik. Ámen.

 

lumen-gentium-shutterstock_69151240.jpg

 

 

Mi okoz halált a Példabeszédek szerint, s miképpen lehet azt elkerülni?

(14,12     16,25     2,18    5,5    5,23     12,28     24,11)

Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet.  
 
Van út, amely az ember előtt egyenesnek látszik, de végül a halálba vezet.

De a bölcsesség megment... a hízelgő szavú idegen nőtől... Mert halálba süllyed a háza, és útja az árnyak közé. Aki bement hozzá, nem tud visszafordulni, és nem talál rá az élet ösvényeire.

...színméz csepeg a más asszonyának ajkáról, és ínye simább az olajnál. De a végén keserű lesz, mint az üröm, éles, mint a kétélű kard. Lábai a halál felé visznek, léptei a holtak hazájába tartanak. Nem az élet ösvényét járja, téves úton jár, és maga sem tudja. Most azért, fiaim, hallgassatok rám, ne térjetek el attól, amit mondok! Messze kerüld el az ilyen nőt, ne közelíts háza ajtajához...

...örülj ifjúkorodban elvett feleségednek. Szerelmes szarvasünő és kedves őzike ő, keblei gyönyörködtetnek mindenkor, szerelmétől mindig mámoros leszel. Miért mámorosodnál meg, fiam, a más asszonyától, miért ölelnéd idegen asszony keblét? Mert az Úr látja az ember útjait, és figyeli minden lépését. Saját bűnei fogják meg a bűnöst, és saját vétkei kötözik meg. Meghal az ilyen, mert nem fogadta meg az intést, és a sok bolondság megmámorosította.

Csalárdság van a rosszat koholók szívében, de akik békés tanácsot adnak, azokéban öröm. Nem éri az igazat semmi veszedelem, de a bűnösök élete bajjal lesz tele. Utálja az Úr a hazug ajkat, de akik igazan élnek, azokat kedveli... A szorgalmasak uralkodni fognak, a lusta pedig robotolni fog. Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja. Az igaz utat tud mutatni másnak is, a bűnösöket pedig tévelygésbe viszi saját útjuk. A lusta a vadászzsákmányt sem süti meg, pedig drága kincse az embernek a szorgalom. Az igazság ösvényén élet van, és útja nem a halál felé vezet.

Mentsd meg azokat, akiket halálra visznek, és ne fordulj el azoktól, akiket a vesztőhelyre hurcolnak!