Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.08.15

Teherán végre nyíltan támogathatja a libanoni hadsereget

 

Irán az arab világ szolgálatában

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint ismeretes, két hete egy libaboni orvlövész – a határon átlőve – megölt egy izraeli tisztet. Időközben kiderült, hogy nem a szokásos palesztin terrorista akcióról volt ez esetben szó, mert az orvlövész a libanoni hadsereg állományába tartozott. A Hezbollah meg is erősítette: a támadáshoz nincs semmilyen köze. Az esetet követően amerikai képviselők felvetették: itt az ideje, hogy Washington megfontolja a libanoni hadseregnek nyújtott évenkénti 100 millió dolláros segítséget.

Washington eddig azért támogatta a libanoni hadsereget, hogy ne a síita szélsőséges milícia, a Hezbollah legyen az egyetlen harcképes fegyveres szervezet az országban, a tervek között szerepelt a siralmas állapotban lévő hadsereg felszerelése és kiképzése, hogy kellő ellensúlyt képezzen. Nem csoda, hogy az amerikai kormány szóvivője, P. J. Crowley azonnal megerősítette: Barack Obama elnök nem tervezi felülvizsgálni a két ország katonai kapcsolatait, beleértve a libanoni hadseregnek nyújtott segítséget.

Időközben új hívatlan segélyezők is feltűntek a színen. Amint az amerikai-libanoni viszony felülvizsgálatát követelő nyilatkozatok elhangzottak, Teherán bejelentette: Irán azonnal átveszi a libanoniak kiképzésének és felfegyverzésének anyagi terheit. Azt is közölték: jövő hónapban Mahmud Ahmadinezsád elnök Bejrútba utazik hivatalos látogatásra.*

Izraeli részről többször hangsúlyozták: helytelenítik a libanoni hadsereg felszerelését – Amerika 2006 óta összesen 720 millió dollárt adott a kormánynak e célra –, mert egyre kevésbé lehet megkülönböztetni a hivatalos hadsereg céljait a Hezbollahétól. Erre beszédes példa a legutóbbi merénylet is.

 

 

 

*(Az iráni elnök ígért látogatása 2010. október 13-án megtörtént. A beígért követ azonban nem hajította át izraeli területre, hogy ezzel demonstrálja: szerinte milyen sorsra érdemes a zsidó állam. Dávid parittyája pedig válaszra készen állt...)

Ha'aretz / globusz.net / Reuters

 

A mappában található képek előnézete Gázai körkép

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Idmakai

mfs-makai@levediabt.t-online.hu, 2010.09.04 00:12

Izrael a Palesztín fél általi elismeréséhez ragaszkodni kell!

Meddig még?

Idmakai, 2010.09.04 00:10

Amíg a palesztín fél nem jelenti ki, hogy elismeri Izrael létét, mint függtelen, önálló államot, addig Izraelnek is meg kell gondolnia, hogy mibe egyezik bele egy egy tárgyalás alkalmából